Het gemeentelijk reglement van 22 december 2022 - in werking getreden op 1 januari 2023 - markeerde een vernieuwde visie op begraafplaatsbeheer in onze gemeente.
Hoewel begraafplaatsbeheer wordt gekenmerkt door een vrij trage dynamiek door de toepassing van lange termijnen van grafrust, is het toch aangewezen om periodiek het gemeentelijke reglement op de begraafplaatsen te evalueren en eventueel bij te sturen.
Door de herinrichting van een aantal begraafplaatsen de voorbije jaren is het belangrijk om het reglement dat het beheer van de begraafplaatsen in belangrijke mate regelt, actueel te houden.
Eén van de opvallendste tendenzen is het dalend aantal nieuwe begrafenissen, een significante verschuiving naar crematies.
Zoals gesteld is er de noodzaak om het gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen periodiek aan te passen aan de vigerende wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen, herwaardering van begraafplaatsen en hernieuwde visies. De herwaardering van de begraafplaatsen is in volle uitvoering - en op sommige begraafplaatsen zo goed als afgerond - en het is nodig dat het overeenstemmende reglement die vorderingen nauw volgt.
Twee tendenzen zijn hierbij belangrijk om aan te stippen:
(1) het aandeel nieuwe begrafenissen in de deelgemeenten (excl. Heuvelveld) is de voorbije jaren sterk gedaald. Volgende cijfers zijn hierbij gekend: 1 in 2020;0 in 2021 ;1 in 2022;6 in 2023;3 in 2024
Dit gaat samen met een stijgend aandeel crematies, het overgrote deel van alle uitvaarten. Deze trend werd vermoedelijk ook versterkt door een mooi aanbod aan urnenvelden en strooiweides, in alle deelgemeenten.
In ieder geval is het aandeel van nieuwe begrafenissen in de deelgemeenten Neerijse, Loonbeek, Sint Agatha Rode en Ottenburg - dat is exclusief bijbegravingen zoals in concessies en wachtgraven - laag.
(2) de visie voor de kerkhoven verschuift zeer snel naar vergroening en verparking.
O.a. door de herwaarderingsprojecten die op de verschillende kerkhoven zijn uitgevoerd, zijn groenere, aangename en parkachtige begraafplaatsen ontstaan.
Plaats die niet wordt ingenomen door nieuwe graven, kan gebruikt worden voor de verdere herwaardering onder de vorm van bomen, planten, bloemenweides, kunst, banken, enz... Er ontstaat dan ook sneller en meer plaats voor het uitbouwen van nieuwe urnenweides.
Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die bijsturing van het gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen mede bepalen:
Het zwaartepunt van de begraafplaatsactiviteiten ligt op de centrale begraafplaats Heuvelveld. Het is billijk alle nieuwe begrafenissen voor de hele gemeente hier te centraliseren, zoals ook alle concessies hier worden gecentraliseerd. Het ontwerp en het aantal beschikbare plaatsen is voorzien om deze verschuiving naar Heuvelveld op te vangen.
Het beëindigen van nieuwe begrafenissen in de deelgemeenten heeft tot gevolg dat het creëren van nieuwe plaatsen niet prangend is. Bij het vervallen van een graftermijn wordt dan enkel de grafzerk weggenomen, de ondergrond blijft onaangeroerd. Sanering van grafperken in de ondergrond is bij dergelijke aanpak niet meer nodig, wat aanzienlijk scheelt in kosten, tijd en emotionele impact. Zo kunnen de stoffelijke resten onaangeroerd blijven, terwijl de beleidsdoelen rond herwaardering van de begraafplaatsen toch gerealiseerd kunnen worden.
Aangezien het opschorten van begrafenissen reeds werd voorzien in het reglement van 2023, is een uitbreiding van deze bepalingen eenvoudig. De deelgemeenten worden toegevoegd aan de lijst waar nieuwe begravingen werden opgeschort, in analogie met de begraafplaats van Loonbeek rond de kerk. De aanpassing treft slechts artikel 2 van het reglement op de begraafplaatsen van 2023.
Op de begraafplaats Heuvelveld kunnen alle graven op een veilige manier machinaal met een graafmachine worden gemaakt. In de deelgemeenten is dat op vele plaatsen - mede door plaatsgebrek - niet mogelijk en moet een graf door arbeiders met de spade gedolven worden.
Belangrijk: deze bepaling doet niets af aan de afspraken die reeds werden gemaakt rond bijbegraven, concessies en wachtgraven. Die regelingen - niet zelden een hele tijd geleden overeen gekomen - blijven onveranderd. Het gaat hier enkel over nieuwe begravingen, dewelke allen gecentraliseerd worden te Heuvelveld.
Het is met andere woorden billijk alle nieuwe begrafenissen, inclusief concessies, te centraliseren op de begraafplaats Heuvelveld.
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist het Algemeen gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen 2023 te wijzigen als volgt:
Artikel 2:
De gemeente Huldenberg beschikt over volgende begraafplaatsen:
Het college van burgemeester en schepenen bepaalt voor de verschillende begraafplaatsen, met uitzondering van de centrale begraafplaats Huldenberg de Limburg Stirumlaan, de datum waarop nieuwe begravingen worden opgeschort, behoudens dewelke begunstigd zijn via een concessie of enig ander wettelijk recht.
Begraafplaatsen waar de begravingen reeds werden opgeschort (opgeschort is hierbij een tijdelijke en technische beheersmaatregel, geen definitieve sluiting van de begraafplaats):
TE VERVANGEN DOOR
Artikel 2:
De gemeente Huldenberg beschikt over volgende begraafplaatsen:
Begraafplaatsen waar de begravingen werden opgeschort:
Opgeschort is hierbij een tijdelijke en technische beheersmaatregel, geen definitieve sluiting van de begraafplaats. Er zijn immers nog uitvaartactiviteiten toegestaan.
Opschorten van begravingen heeft betrekking op nieuwe graven, niet op bestaande graven die conform het reglement gebruikt mogen worden voor een toegekende concessie, bijbegraving, wachtgraf of enig ander wettelijk recht.
Artikel 2:
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur Afdeling Vlaams-Brabant, de Gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant - Diestsepoort 6, bus 1te 3010 Leuven