Het MAT gaf op 12 september 2022 positief advies om de dienstverlening burenbemiddeling op te starten met de gemeenten Bertem en Oud-Heverlee. De algemeen directeur organiseerde in eerste instantie een overleg met haar collega's van de buurgemeenten Bertem en Oud-Heverlee. Deze mogelijke partners wensten niet in te gaan op een samenwerking.
Simon De Ridder, jurist bij ons bestuur, werd aangesteld als interne SPOC voor dit project.
Hij had in oktober 2023 overleg met de dienst burenbemiddeling van de provincie Vlaams-Brabant om de lokale opstart te bespreken en verduidelijking te krijgen over de verschillende stappen die genomen moesten worden :
- officiële beslissing gemeenteraad en goedkeuring lokaal reglement
- na deze beslissing ontvangt de gemeente van de provincie de contactenlijst van vrijwillige bemiddelaars die in het verleden aangesteld werden. Die kunnen dan gecontacteerd worden om de lokale werking op te starten.
- Simon De Ridder moet de basisopleiding burenbemiddeling volgen (6 volle dagen in het provinciehuis)
- Bij de opstart : organiseren van persmoment met bijhorende informatiecampagne.
Inschatting van het aantal bemiddelingen: In 2022 heeft de provincie 2 bemiddelingen gedaan voor Huldenberg, maar de verwachting is, naar analogie met andere gemeenten van gelijkaardige grootte, dat als de dienst bekend geraakt, het aantal aanmeldingen geschat wordt op 2 per maand.
Het MAT gaf op 29 januari 2024 positief advies in verband met de oprichting van de dienst burenbemiddeling.
Het college ging op 22 februari 2024 principieel akkoord met de oprichting van een dienst burenbemiddeling, het bijhorende reglement en de toekenning van een vrijwilligersvergoeding zoals beslist in de gemeenteraad van 28 oktober 2021, waarbij de vrijwilligers een halve of een hele dagvergoeding krijgen overeenkomstig de wettelijke barema's.
Alle opleidingen en intervisies worden betaald door de provincie Vlaams-Brabant.
Het lokaal bestuur heeft al een vrijwilligersverzekering. De vrijwilligers voor deze dienst kunnen toegevoegd worden.
De vrijwilligers ontvangen een vrijwilligersvergoeding overeenkomstig de beslissing van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 waarbij zij een halve of een hele dagvergoeding krijgen volgens de barema's die wettelijk van toepassing zijn.
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist een dienst burenbemiddeling op te richten en een vrijwilligersvergoeding toe te kennen zoals beslist in de gemeenteraad van 28 oktober 2021, waarbij de vrijwilligers een halve of een hele dagvergoeding krijgen overeenkomstig de wettelijke barema's.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist het reglement lokale burenbemiddeling in te voeren als volgt :
REGLEMENT LOKALE BURENBEMIDDELING
Artikel 1: Toepassingsgebied
Alle inwoners van Huldenberg kunnen beroep doen op lokale burenbemiddeling.
Artikel 2: Definitie
“Buren” : natuurlijk personen die dicht bij elkaar wonen (hoeven dus niet noodzakelijk aanpalend te zijn).
Artikel 3: Doelstelling
Lokale burenbemiddeling heeft als doel de communicatie tussen conflicterende buren op gang te trekken, te bevorderen en te herstellen en om van daaruit naar een oplossing toe te werken.
Lokale burenbemiddeling toont een meerwaarde op verschillende gebieden:
• Laagdrempelig en toegankelijk: snel inspelen op de aangemelde problemen om een verdere escalatie van het conflict te vermijden
• Oplossingsgericht : samen een oplossing zoeken voor het aangemelde conflict
• Sociale cohesie: nastreven van een verhoging van het onderling begrip tussen buren met als doel een verhoging van het leefbaarheidsgevoel
• Onderlinge communicatie: individualisering, fragmentering, heterogeniteit en etnische verscheidenheid van de samenleving vormen een belangrijke rol in het gebrek aan communicatie tussen buren. Het verschil in taal, cultuur, levensgewoonten, stereotypes, … belemmeren vaak in hoge mate elk gesprek.
• Preventief: sociale vaardigheden van de betrokken buren verhogen en het aanleren van methodes om conflicten te beheersen, voorkomt toekomstige (andere) conflicten
• Ontlasten van politie en justitie: kleine criminaliteit en vormen van overlast waarvoor de politie moet optreden worden voorkomen.
Voorbeelden van onderwerpen van burenconflicten :
• geluidsoverlast
• afval
• gebrekkige tuinonderhoud (overhangende takken, snoeien van bomen of hagen,...)
• perceelsgrenzen
• huisdieren
• scheldpartijen
• intimidatie
• pest- of roddelgedrag
• ...
De Gemeente Huldenberg verbindt er zich niet toe om zelf een oplossing aan te bieden, maar begeleidt inwoners om tot een oplossing te komen. De Gemeente Huldenberg verbindt zich evenmin niet om de uitvoering van deze oplossing te controleren.
Artikel 4: Voorwaarden
De cumulatieve voorwaarden om een procedure tot lokale burenbemiddeling op te starten :
1) Er is een conflict is tussen minstens 2 buren.
2) Eén van de buren is inwoner van de gemeente Huldenberg.
3) De aanvraag gebeurt door éen van de buren of een derde partij als betrokkene
4) De aanvraag gebeurt volgens de aanvraagprocedure.
5) De lokale burenbemiddeling wordt in het Nederlands gevoerd. Indien één van de betrokken buren onvoldoende de Nederlandse taal machtig is, dient door de desbetreffende buur een tolk te worden voorzien.
Artikel 5: Uitsluitingsgronden
1) Er zijn geen lopende juridische procedures aangaande het conflict tenzij alle betrokken buren bereid zijn om formeel de juridische procedure stop te zetten ten voordele van lokale burenbemiddeling.
2) Het conflict gaat niet over (intra)familiaal geweld.
3) Het is geen ‘verticaal’ conflict (bv. huurder-verhuurder, verkoper-consument, werkgever-werknemer).
4) Het conflict heeft invloed op zware psychische of psychiatrische problemen.
5) Het conflict werd al eerder behandeld via lokale burenbemiddeling zonder passende oplossing.
Artikel 6: Aanvraag
Een aanvraag tot lokale burenbemiddeling wordt ingediend via:
a) e-mail via burenbemiddeling@huldenberg.be
b) telefonisch via het telefoonnummer 02 302 43 68
Uiterlijk één week na de aanvraag wordt de aanvrager op de hoogte gebracht of de aanvraag al dan niet aanvaard wordt.
Artikel 7: Procedure
Na goedkeuring van de aanvraag wordt contact opgenomen met de aanvrager. Per aanvraag worden twee burenbemiddelaars voorzien. Zij nemen contact op met alle betrokken buren om hen te informeren en hen te bevragen naar hun bereidheid om deel te nemen aan lokale burenbemiddeling.
Indien alle betrokken buren bereid zijn tot een gesprek wordt dit georganiseerd door de burenbemiddelaars.
Tijdens het gesprek zoeken de betrokken buren, onder begeleiding van de burenbemiddelaars naar een oplossing waar alle betrokken buren mee akkoord kunnen gaan. Indien een van de betrokken buren niet (langer) vrijwillig wil deelnemen of tot een oplossing te komen, worden zij doorverwezen worden naar het OCMW van Huldenberg, de politie of het vredegerecht.
Artikel 8: Vrijwilligers als burenbemiddelaars
De rol van burenbemiddelaar wordt ingevuld door vrijwilligers. De Gemeente Huldenberg coördineert deze vrijwilligerswerking.
Voorwaarden om als vrijwilliger-burenbemiddelaar te fungeren :
- voorafgaand een gunstig mondeling gesprek te voeren met de coördinator van de dienst burenbemiddeling van de Gemeente Huldenberg zodat de motivatie kan afgetoetst worden
- bereid zijn om de opleiding tot burenbemiddelaar te volgen en met vrucht te voltooien
- ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring die hen wijst op hun verantwoordelijkheid en discretie bij lokale burenbemiddeling
Artikel 3:
Dit reglement wordt overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur aan de toezichthoudende overheid toegezonden.
Artikel 4:
Dit reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 §1, 1° en artikel 287 van het decreet lokaal bestuur en treedt in werking op 01.04.2024.