Het Vlaams wegennetwerk is momenteel opgedeeld in verschillende wegcategorieën:
De basis van die wegencategorisering werd gelegd in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), dat al dateert van 1997. Met de uitrol van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wordt het RSV opgeheven. De Vlaamse Regering heeft in het Regeerakkoord 2019-2024 beslist om over te gaan naar een nieuwe wegencategorisering. Het nieuwe netwerkconcept gaat uit van een multimodale benadering en is robuust, vlot in alle omstandigheden en meer samenhangend. De selectiemethodiek volgt een duidelijke logica en zorgt voor een betere leesbaarheid van elke wegcategorie.
In de studie is een nieuw netwerkconcept ontwikkeld: het robuust wegennet. Alle huidige wegcategorieën verdwijnen. Ze worden vervangen door 6 nieuwe categorieën die onderverdeeld zijn in 3 hiërarchische lagen:
Het huidige mobiliteitsplan van Huldenberg dateert van 2014 en is opgebouwd op een wegencategorisering met hoofdwegen, primaire wegen (type I en II), secundaire wegen (type I, II en III) en lokale wegen (type I, II en III).
Met de uitrol van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen zijn er voortaan drie categorieën op het grondgebied van Huldenberg: de interlokale wegen, de lokale ontsluitingswegen en de lokale erftoegangswegen.
Gevolg is onder meer dat het lokale wegennet beter wordt afgeschermd van doorgaand verkeer.
Schepen Luc Robijns behoudt volgende toelichting :
We wensen ons te onthouden bij dit agendapunt. En om de volgende reden:
Groen zet sterk in op het leefbaarder maken van onze dorpskernen.
We zijn een uitgestrekte landelijke gemeente waar vele verplaatsingen met de auto gebeuren. Er is ook veel doorgaand sluipverkeer op onze lokale ontsluitingswegen.
We stellen vast dat een groeiende groep inwoners zicht met de fiets verplaatst.
En met 6 lagere scholen hebben we veel jonge voetgangers in ons verkeer.
Het is goed dat we in dit besluit de wegcategorisering duidelijk stellen.
We zouden ons kunnen in vinden in de nieuwe voorrangsregeling, dwz geen voorrangen van rechts meer op ons grondgebied, mocht er een snelheidsbeperking van 30 km / uur op de lokale wegen in alle dorpskernen komen. Een uniforme toepassing zou een meerwaarde zijn én de veiligheid en het veiligheidsgevoel versterken.
We vertrouwen erop dat we hier in de toekomst werk kunnen van maken.
Artikel 1:
De wegencategorisering, zoals bepaald in het mobiliteitsplan van 2014 onder hoofdstuk 5.2.5. en goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 november 2014, wordt opgeheven en vervangen door dit besluit.
Vastlegging wegencategorisering
Artikel 2:
§1. In de nieuwe wegencategorisering bestaat het wegennet in Huldenberg vanaf heden uit drie categorieën:
§2. Bijlage 'kaart wegencategorisering' maakt integraal deel uit van deze beslissing.
Voorrangsregeling op interlokale -en ontsluitingswegen
Artikel 3:
§1. Vanaf 1 november 2024 treedt een nieuwe voorrangsregeling in met volgende voorrangsprincipes:
§2. Om de veiligheid op bepaalde kruispunten te garanderen, kan het lokaal bestuur in uitzonderlijke situaties van bovenstaande voorrangsprincipes afwijken.
§3. De interlokale weg en de ontsluitingswegen zijn voorrangsbanen waarbij er voorrang geldt tegenover de zijstraten conform het KB van 1 december 1975 zijnde artikel 67.3 over de bindende kracht om de verkeerstekens na te volgen die de voorrangsbaan aanduiden. De voorrangsregeling wordt aangeduid via de verkeersborden B1 en B15.
§4. Bijlage 'uitgewerkte lijst voorrangsregeling interlokale -en ontsluitingswegen' maakt integraal deel uit van deze beslissing.
Artikel 4:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennis gebracht overéénkomstig de wettelijke bepalingen van de gemeentewet en ter kennisgave, per eensluidend afschrift, toegestuurd aan volgende diensten :
- Griffie van de politierechtbank van en te Leuven;
- Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid , departement Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Overheid, Koning Albert II-Laan 20/2 te 1000 Brussel;
- Buurtgemeenten van Huldenberg.